A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
vajdapapír 970×550
 • Henkel 970*250
 • Vajdapapír 300*300
 • A szakértők szerint is van létjogosultsága a házasságnak

  Alcor 640×480

  Manapság jellemző, hogy a fiatalok számára negatív mintát jelent a szülők válása, emellett hiányosak lehetnek a kapcsolatteremtési és konfliktuskezelési készségeik. Érdemes egyáltalán belevágni a hosszútávú elköteleződést jelentő házasságba?

   

  Érvek a házasság mellett

   

  A pozitív pszichológia képviselői szerint a szeretet képesség és attitűd, így erőfeszítést, akaratot, tetteket és kitartást is igényel. Egy komoly kapcsolatban a másik személyt nem eszköznek tekintjük, aki céljaink elérésére szolgál, hanem társunk az élet boldog és nehézségekkel teli pillanataiban is. A tökéletesség illúzióját érdemes félretenni: tisztánlátást, sok-sok türelmet, elfogadást és a problémamegoldásra való törekvést jelent a hosszútávú elköteleződés – de kifizetődik.

  Az esküvő egy közös út kezdete, amikor a pár igent mond arra, hogy innentől kezdve mind az egyéni, mind a kapcsolat fejlődését szem előtt tartva élik életüket együtt. Szükséges az egymáshoz való alkalmazkodás, együttműködés: ám önfeladás, önmegtagadás nélkül. A házaspár az egyensúlyra törekszik, melyet megteremtenek a családi, munkahelyi elvárások és belső szükségleteik, vágyaik és képességeik között.

  Miért jó ez? Nagyban hozzásegít egy mélyebb önismerethez. Egyre kifinomultabban ismerjük meg önmagunkat, a férjünket/feleségünket és párkapcsolatunkat. A család életciklusának állomásai fejlődési feladatot jelentenek. Ilyenkor megbomlik az egyensúly, ami természetes folyamat, hiszen a változás az élet velejárója. Viszont fontos, hogy ne a korábbi egyensúly visszaszerzésére törekedjünk, hanem egy magasabb szinten rendezzük újra az egységet. Ez tulajdonképpen maga a fejlődés, mind egyéni, mind párkapcsolati szinten.

  Az elkötelezettség, amelyet a házasság képvisel, hajlamosít a viták és krízisek pozitív megoldására, stabillá teszi a kapcsolatot, biztonságérzetet ad, amely átszövi az élet más területeit is, így téve teherbíróvá a személyiséget a kihívásokkal szemben. A British Medical Journal tanulmánya és a Michigan Egyetem kutatása a boldog kapcsolatban élő házastársak kielégítő lelkiállapotáról számoltak be, ezek a párok a stresszel is könnyebben birkóznak meg.