A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
 • EfEf 970*250
 • Becmol 300×300
 • Esküvőre készülsz? Diétázol? Így kerüld el a jojó effektust!

  Gancia 640*480

  A jojó effektus nem más, mint a kilók leadásának és visszatérésének többszöri váltakozása. Fogyókúrázok gyakran tapasztalhatják, hogy a kúra abbahagyását követően a nehezen leadott kilók szépen visszavándorolnak. Ez mindig bosszantó tud lenni, de igazán akkor hiányzik a legkevésbé, amikor az esküvőnk napjára szeretnénk csúcsformában lenni.

  Mi a jojó effektus oka?

  Dietetikusok szerint a diétázók gyakran újra és újra beleesnek ugyanabba a hibába: drasztikusan csökkentik a kalóriamennyiséget, az étkezéseket hagynak ki, ez lassítja az alapanyagcserét. Amikor fogyni kezdünk, a szervezet először a raktáraihoz nyúl, hogy a működéséhez szüksége energiát megszerezze. Majd a megálmodott súly elérése után, amikor visszatérünk megszokott étrendünkhöz, vagyis a kalóriamennyiség ismét növekedni kezd, a csökkent anyagcsere működés nem képes ezt elégetni, zsírraktárat képez, így újra hízni fogunk.

  Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

  A legjobb módszer az életmódváltás. Csökkentsük lassan, fokozatosan a bevitt kalória mennyiségét a drasztikus diétás módszerek helyett, étkezzünk rendszeresen (napi ötször) és mozogjunk minden nap: már egy fél órás intenzív séta is eredményt fog hozni. Valószínűleg nem lesz annyira látványos súlyvesztés, mint a népszerű, gyors fogyást ígérő diétáknál, így érdemes az életmódbeli változtatásokat időben elkezdeni, ha tudjuk, hogy szeretnénk az esküvőnk napjáig néhány kilótól megszabadulni. Ám hosszútávon nagyon meggyőző és tartós eredményt érhetünk el.

  Share your thoughts