A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Gancia 970×550
 • Finn wellness 970×250
 • Heszperidák 300*300
 • Miért fehér az esküvői ruha?

  Manapság már magától értetődő, hogy a hagyományos menyasszonyi ruha egy pompás, hófehér ruhaköltemény, és a színes kiegészítők vagy ruhák számítanak különlegesnek, extrémnek. Valójában a fehér színű esküvői ruha nem is olyan régi tradíció: az angol Viktória királynő nevéhez köthető.

  Viktória és Albert esküvőjén egy csipkékkel díszített, szaténból és selyemből készült abroncsos szoknyáé volt a főszerep: fehér színe újdonságnak számított az udvarban, hiszen az esküvői ruhák jellemzően színesek és fényűzőek voltak.

  Viktória mellőzte az akkoriban szokásosan a ruhára pakolt drága ékszereket is, így akarta kifejezni, hogy uralkodásban is a megfontoltságra törekszik majd. A rendhagyó fehér szín pedig a csipkedíszítésnek köszönhető: úgy gondolta, a csipke fehérben mutat a legjobban. A fehér ruha ráadásul akkoriban kiváltságnak számított, tisztíttatása hatalmas költségeket emésztett fel.

  Az új trend hamar elterjedt: a Godey’s Lady’s Book nevű amerikai divatmagazin 1849-ben már úgy nyilatkozott, hogy az esküvőhöz a fehér szín passzol a legjobban. A II. világháború után az anyagok olcsóbbá válásával egyre többen engedhették meg maguknak a fehér ruhát. A divatot Hollywood is népszerűsítette: a filmek hősnői rendszerint fehér ruhában vonultak oltárhoz.

  Fotó: Valerie Elash, Unsplash

  Share your thoughts