Esküvői babonák – Valami kék… De mi legyen az?

A menyasszony kiegészítőihez kapcsolódó babonák széles körben ismertek. Legyen a menyasszonyon valami új, ami a sikeres életet jelképezi. Legyen valami régi, nagymama ékszere, édesanya fátyla – ez a család múltját és örökségét szimbolizálja. Legyen valami kölcsön, ami arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesz kihez fordulnia, lesz kire számítania. És legyen valami kék, ami a tisztaságra és hűségre utal. De mi legyen kék?

 

A harisnyakötőtől a cipőig

 

A menyasszony általában kék színű, vagy kék szalaggal, masnival díszített harisnyakötőt visel a ruhája alatt. A hagyomány szerint a harisnyakötőt a vőlegény a násznép előtt veszi le a szájával, majd a nőtlen férfiak közé dobja, és hasonlóan a csokordobáshoz, amely a lányok fontos pillanata, az elkapott harisnyakötő kijelöli, ki házasodik következőként.

A klasszikus kék harisnyakötőn túl a kék szín megjelenhet a hajdíszen, magán a menyasszonyi ruhán, a csokorban, de bevállalósabb menyasszonyoknak ajánljuk a halványkékre festett körmöket, a kék fehérnemű vagy kék cipő pedig egyszerre vagány és elegáns. Te kipróbálnád valamelyiket?