Menyasszonyi fátyol: igen vagy nem? És ha igen, milyen legyen?

A menyasszonyi fátyol iránti lelkesedés hol fellángol, hol alábbhagy az esküvői divatban, hol a hosszú, hol a rövid fátyol a trendi, máskor pedig egyéb haj és fejdíszek váltják fel. Egy biztos: az esküvői fátyolnak nagyon régi hagyománya van.

A menyasszonyi fátyol hagyománya

Sokáig úgy gondolták, hogy a fátyol védte a menyasszonyt a féltékeny szellemektől. Egyesek szerint az alázatot jelképezi, mások pedig úgy tartják, az ártatlanság jelképe csakúgy, mint a nyugati világban szokásos fehér ruha.  Így a nők többsége csak az első házassága alkalmával visel fátylat, másodszorra már más fejdíszben mennek férjhez.

Milyen fátylat válassz?

A fátyol a menyasszonyi ruha leglátványosabb és legszebb kiegészítője. Fontos, hogy illeszkedjen a menyasszonyi ruha stílusához, a frizurához, de fontos szempont az is, milyen típus megy jól a menyasszony arcához és alkatához vagy milyen passzol az esküvő témájához. A fátyol azonban jobb, ha nem dominál túlságosan, nem vonja el a figyelmet a ruháról.

Az 50-es évek stílusát idéző esküvőhöz és ruhához jól illik a kalitka típusú fátyol. A vállig érő fátyol az A-vonalú és/vagy a különleges hátú ruhakölteményekhez passzol igazán, viszont a rövid típusok nem minden sziluetthez állnak jól. Ugyanígy a hosszú fátyolnál is érdemes figyelembe venni a menyasszony alkatát: az alacsonyabb menyasszonyokat még jobban „összenyomhatja” a ruha hosszát meghaladó fátyol, viszont nem minden hosszú fátyol ennyire hosszú: választhatunk földig, az ujjak hegyéig vagy könyékig érő hosszt is. A mantillafátyol egy csipkés darab, romantikus külsőt kölcsönöz a menyasszonynak és testhez álló ruhával mutat a legjobban. Az arc előtti fátyol a hagyománykedvelő menyasszonyok választása. A Júlia-fátyol nagyszülők, dédszülők esküvői fotóiról lehet ismerős és a vintage stílusú menyegzők elterjedésével ismét divatba jött.

Talán elsőre nem tűnik egyszerűnek a döntés a hatalmas választék miatt, azonban a ruhapróba nagyon meg fogja könnyíteni a dolgunkat. Persze az is lehet, hogy végül mégsem a fátyol mellett döntünk. Érthető, ha egy nagyon látványos kontyot vagy olyan hajdíszt – akár élő virágot, virágkoszorút, tiarát, hajtűket – fogunk viselni, amit egy pillanatra sem szeretnénk fátyollal eltakarni. Érdemes viszont figyelembe venni (ha nem tudunk dönteni ezek és a fátyol között), hogy a fátyol általában nem marad végig a fejünkön (a nagyon hosszú típusoknál ez semmiképp sem lenne praktikus), de más típusú fátylak felhelyezésénél is meg lehet beszélni a fodrászunkkal, hogy könnyen kivehető legyen a ceremónia után.