Életre szóló házasság: így lehetséges a szakértők szerint

Amikor kimondjuk a boldogító igent, hosszú és kiegyensúlyozott házasságra számítunk. Az esküvő meghitt pillanataiban már magunk elé képzeljük közös életünket, határtalan boldogságunkban úgy érezzük, együtt mindent átvészelünk. De hogyan lehetséges ez? Melyek azok a szempontok a párválasztásnál, amelyekre érdemes egy házasságot alapozni? És ha már küszöbön a házasság, hogyan lehet évtizedekig megőrizni a „jóban és rosszban” hozzáállást?

 

Mennyire fontos a fizikai vonzerő?

Rövid távú, esetleg alkalmi kapcsolatokban nagyon sokat számít, mondhatni ez a fő mozgatórugó, de mi a helyzet a házassággal? Kutatások szerint a kapcsolatokban idővel csökken a fizikai vonzerő fontossága, a házasság sikere pedig természetesen nem múlik azon, mennyire néz ki jól a másik.

Mély barátságból jó házasság

John Gottman, a Washingtoni Egyetem tanára azt mondja, a boldog házasság mély barátságra épül. Hiszen a barátságban megvan az az intimitás, amire vágyunk: meg tudjuk egymással osztani gondolatainkat, érzéseinket, szívesen töltünk együtt időt, hasonló érdeklődés esetén szuper közös programokat szervezünk és együtt éljük át az ezek nyújtotta élményeket. A barátság fizikai intimitással megfűszerezve nagyon jó alapot ad a házassághoz.

Hasonlóság = boldogság

Sokszor halljuk, hogy az ellentétek vonzzák egymást, a kutatások azonban sokkal inkább azt igazolják, hogy a hasonló személyiség és értékrend a boldogság (egyik) kulcsa. A hasonló személyiségű emberek könnyen összehangba kerülnek és így hatékonyan szervezik meg mindennapjaikat. Azonban az sem szerencsés, ha mindenben hasonlítotok: nagyon jól tudnak működni hosszútávon azok a kapcsolatok, ahol a felek egymás „gyengeségeit” egymás „erősségeivel” ellensúlyozzák. Ha egyikőtök például jó szervezőkészséggel rendelkezik és szeret előre tervezni, a másik viszont ebben egyáltalán nem remekel, inkább a spontán megoldások híve, nem kell aggódni, ez nem feltétlen szül konfliktusokat, sőt: jó együttműködéssel egy ilyen különbség kifejezetten az előnyötökre fordítható, ráadásul míg egy bizonyos szituációban az előre tervezés válik be, máskor inkább a tervezés elengedése és a rögtönzött megoldások alkalmazása. Ha megaláljátok a személyiségbeli hasonlóságok és különbségek kiaknázásának módját, előbb vagy utóbb azt érezhetitek, hogy a legjobbat hozzátok ki egymásból, ez pedig jó alapanyag a boldog, közös élet építéséhez.

Nem baj, ha veszekedtek

Egy 1968-as kutatás azt találta, hogy a veszekedések számából nem lehet megítélni, mennyire boldog vagy boldogtalan egy házasság. Sokkal inkább a konfliktusok és a kiegyensúlyozott, elégedett pillanatok aránya számít: lehet sok a veszekedés, ha ennél is több dolog viszont jól működik a kapcsolatban.

Akarni, hogy jó legyen és tenni érte

Ha úgy érzitek, jöhet bármi, ti arra fogtok törekedni, hogy a kapcsolat jól működjön, nagyon jó esélyeitek vannak egy boldog házasságra. Azonban nem elég így érezni, tenni is kell érte. Nagyon fontos a kommunikáció: ha elég figyelmet fordítotok rá, megtanultok jól veszekedni, a problémamegoldásra fókuszálni és észrevenni illetve nyíltan kifejezni szükségleteiteket, remek párost alkothattok együtt.