Ha kicsit összezördültél a pároddal, ne ess kétségbe: így kerüld el a konfliktusokat az esküvő szervezése idején!

Esküvőnk szervezésébe rengeteg időt, energiát, pénzt fektetünk. Tennivalók sokasága áll előttünk, rengeteg döntést kell ilyenkor meghozni, és egyáltalán nem ritka, hogy az addig mindenben egyetértő, békében éldegélő párok megtapasztalják az első konfliktusokat. A szervezés körüli vitás kérdések, a stressz könnyen összezördülések kiindulópontja lehet. Az esetek nagy részében ezek egyáltalán nem komolyak: senki se csüggedjen, aki kicsit összeszólalkozott a párjával az esküvő kapcsán. De hogyan előzhetők meg a konfliktusok?

Tippek a konfliktusok elkerülésére

Koncentráljunk a problémák megoldására! Derítsük fel, mi a konfliktus oka és beszéljük meg. Az időhiány, a rohanás, kapkodás kellemetlen tud lenni és feszültté teszi a párokat: fontos a jó időmenedzsment, érdemes előre megtervezni a feladatokat, kijelölni a határidőket és azt, ki felelős az adott feladat elvégzéséért. Ami még ennél is fontosabb, hogy egymásra se sajnáljuk az időt az esküvőszervezés forgataga közepette. Nevezzünk ki szervezésmentes napokat, amikor romantikus programot csinálunk, pihenünk, odafigyelünk a másikra és elfelejtjük a szervezés nehézségeit.

Külön kiemeljük, mennyire jót tesz ilyenkor egy kis lazítás. Iktassuk be a napirendbe azt a tevékenységet, ami a leginkább megnyugtat: lehet az sport, séta a friss levegőn, néhány fejezet a kedvenc könyvből, zenehallgatás stb. A lényeg, hogy lassítsunk, relaxáljunk, nyerjük vissza lelki egyensúlyunkat. Aludjunk eleget, ha megtehetjük! Hétvégén egy-egy rövid délutáni szunyókálást is megengedhetünk magunknak.

 

 

Beszélgessünk! Akár egy baráttal, bizalmas személlyel, aki kívülről látja a helyzetet, de ne feledjük: ha a párunkkal keveredtünk konfliktusba, a kedélyek lecsillapodása után elsősorban vele beszéljük át a problémát. Ilyenkor maradjunk higgadtak, kerüljük a vádaskodást, fókuszáljunk a problémára és őszintén fogalmazzuk meg igényeinket. Törekedjünk a közös nevezőre és figyeljünk a párunk jelzéseire, kommunikációjára. Még ha egy vitás helyzetben nem is fogalmazza meg pontosan, mi bántja, mire vágyik, próbáljuk meg meghallani, mit próbál a tudtunkra adni, milyen szükségletek húzódhatnak meg a háttérben, amelyek kielégítésre szorulnak. Ha nagyon elmérgesedik a helyzet (esetleg a család több tagja is bevonódna), ne szégyelljünk külső segítséget kérni.

Vannak párok, akik ugyan sok mindent megbeszélnek a közös jövő kapcsán, azonban kimaradhatnak fontos kérdések, mert nem tudják, hogyan hozzák fel ezeket, vagy ellenvéleménytől és az abból kerekedő konfliktustól tartva halogatják őket. A gyermekvállalás, a pénzügyek, a házimunka felosztása vagy az, hol szeretnének lakni, ezek közé a kényes témák közé tartozhatnak. A tisztázatlan kérdések az esküvő közeledtével megrémiszthetik a párokat, hiszen tudják, hogy hamarosan elkerülhetetlenül szembe kell nézniük velük. Ezért javasolt az esküvőig mindenképpen tisztázni azokat a dolgokat, amelyek a közös életet érintik és addig nem tudtak vagy akartak róla beszélni, de ideális lenne még azelőtt sort keríteni a nehéz kérdések megtárgyalására, mielőtt belevágnak az esküvő (sokszor stressztől sem mentes) megszervezésébe.