Minden, amit a koszorúslányokról tudni érdemes

A nyoszolyó- vagy koszorúslányok nem csupán szépen mosolygó, a menyasszony ruhájával és csokrával harmonizáló öltözékben tündöklő lányok egy csapata, akik a menyasszonyt kísérgetik az esküvőn. Ruhájuk, szerepük a lakodalomban kultúránként eltérő, ám annyi biztos, hagyományosan sok feladatuk és felelősségük van, ezért választja meg őket a menyasszony nagy gonddal és ezért számít megtiszteltetésnek a felkérés.

 

 

Régen és most

 

A nyoszolyólányok eredetileg a menyasszonyt „védték” az esküvőn. Ugyanolyan ruhát viseltek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket, vagy a menyasszony elrablóit. Más források szerint a menyasszony falujából származó eladósorban lévő lányok voltak, és az esküvőn természetesen lehetőségük nyílt udvarlót találni maguknak. Az egyforma ruhák ebben az esetben az egyenlő esélyeket jelképezték. A koszorúslányok az esküvő alatt sokféle feladatot láttak el: a menyasszonyt öltöztették, kísérték a templomba és végig a lakodalmas menetben. A vacsora során ételt szolgáltak fel az ifjú párnak, és alapvetően mindig a menyasszony közelében voltak, vigyáztak az arára. Egyes vidékeken a fiú rokonságából kikerült nyoszolyóasszony bizonyította a menyasszony érintetlen voltát.

Ma a nyoszolyólány vagy koszorúslány feladatai egészen más jellegűek. Számuk a lagzi méreteitől és költségvetésétől függ, ugyanis a ruhakölcsönzést hagyományosan a menyasszonynak illik állni, ám ma sok esetben már a koszorúslányokra hárul a ruha beszerzésének költsége, ilyenkor viszont a menyasszonynak kevesebb beleszólása marad a ruha szabásába.  Segédkezhetnek az esküvő és leánybúcsú szervezésében, lelki támaszt nyújtanak a menyasszonynak az esküvőt megelőző időszakban és a nagy napon. Kísérik a menyasszonyt a ceremónián, a kisebb lányok virágszirmokat szórnak a pár lába elé, viszik a menyasszony uszályát, fátylát. Fiatalabb rokon fiúcskát meg lehet bízni a gyűrűhordozás feladatával.  A nagykorú lányok, barátnők elhelyezik a köszönet ajándékokat az asztalon, a szertartás alatt fogják a menyasszony csokrát, míg ő aláír. A csokordobásnál a vendégsereggel együtt versengenek a csokorért.

A koszorúslányok ruhája és csokra harmonizál a menyasszonyéval és az esküvő színével, a többi virágdekorációval, színben, fazonban se nem harsogják túl a menyasszonyt, se nem vesznek el mellette, nagyon fontos az összhang. Ez később szuperül fog mutatni a fotókon.

A koszorúslányok felkérése történhet szóban, de divatosak a jópofa, humoros vagy megható felkérőszövegek díszes levelezőlapon, borítékban, esetleg kaphatnak a lányok apróbb ajándékot díszdobozban. A felkérés történhet egy jó hangulatú találkozó, kisebb buli keretében, ahol megbeszélhetitek, milyen feladatok lesznek rájuk bízva vagy egyszerűen csak együtt töltötök néhány órát és lazítotok, félretéve az esküvőszervezés terheit.