Mit csinál az esküvői dekoratőr és miért érdemes dekoratőrrel dolgozni?

Legyenek jók a referenciái és érezzük úgy, hogy egy húron pendülünk: amikor szóba kerül az esküvői dekoráció kérdése, illetve hogy dolgozzunk-e együtt dekoratőrrel vagy sem, a legtöbben nagyjából ilyen elvárásokat támasztunk az említett szakemberrel vagy csapattal szemben. Nem is tévedünk nagyot, amikor a referenciafotókra és a bizalomra gondolunk. A dekoratőrrel akkor tudunk jól együttműködni a szervezés alatt, ha bízunk egymásban. És mi szükséges még a sikeres munkához? Egyáltalán, mi a dekoratőr dolga?

Amit az esküvői dekoratőrről tudni érdemes

 

Vannak menyasszonyok, akik már krisztálytiszta elképzeléssel rendelkeznek az esküvői dekoráció minden apró részletéről és annyira élvezik a szervezéssel járó pörgést, hogy a díszletek megálmodásának, beszerzésének és felállításának feladatát is magukra vállalják. Azonban nem mindenki az a típus, aki órákig böngészi a webáruházak kínálatát vagy járja a kreatív üzleteket, bolhapiacokat, lakberendezési áruházakat és virágkötőket, és bizony nem mindenki érez magában annyi elszántságot és energiát hogy a nagy napon a fodrász és sminkes előtt/után/közben még a virágokat igazgassa az asztalon, lufikat fújjon, lampionokat aggasson fel, esetleg a rokonság dekorációs munkálatait vezényelje. Nekik ott vannak a dekoratőrök. Rengeteg profi csapat közül válogathatnak azok a párok, akiknek nincs konkrét elképzelése a dekoráció stílusát illetően, nincs ideje, kedve vagy érzése szerint elég önbizalma, érzéke a dologhoz, és ezt a tételt egyszerűen csak szeretné gyorsan lehúzni a feladatlistáról, hogy aztán a nagy napon elégedetten gyönyörködjön a végeredményben.

Miért felel a dekoratőr? Az esküvői meghívó kinézetétől a ceremónia és a vacsora helyszínének teljes feldíszítéséig. Egy egységes stílus létrehozása a célja, a színek, a fények, a virágdíszek és a menyasszony, koszorúslányok csokrainak összhangja, a szalvéták, az ültetőkártyák, a főasztal díszei is mind-mind az ő keze munkáját dicsérik, hiszen a legtökéletesebb látvány sok esetben akkor jöhet létre, ha egy kézből kerül ki az esküvő teljes dekorációja. Természetesen vannak párok, akik maguk gondoskodnának néhány dologról, például meghívóról, köszönetajándékokról, esetleg csak a ceremónia vagy a lakodalom helyszínének feldíszítését kérik. Ám a leggyakrabban a dekoratőr az egész arculatért felel.

Az első találkozás alkalmával feltérképezik, milyen elképzeléseitek vannak, milyen stílusban képzelitek el az esküvőt, nem baj, ha vannak konkrét ötletek (akár a színeket, virágokat vagy tematikát illetően), hiszen ez inspirációul szolgálhat a szakemberek számára, de alapvetően kreatív emberekről van szó, akik a vágyaitok szerint, de bizonyos határokon belül szabadon alkotnak. Ez bizony gördülékeny kommunikációt és nagyfokú bizalmat kíván. Fontos tehát, hogy megtaláld azt a csapatot, akire szívesen rábízod magad. Beszélj akár több dekoratőrrel, nézd meg a referenciamunkákat, beszélgessetek róla a pároddal, milyen környezetben képzelitek el életetek egyik legszebb napját és legyetek nyitottak.

Addig is, míg a hozzátok illő dekoratőr csapatot keresitek, itt van néhány szuper ötlet a Pinterestről. Azonban fontos szem előtt tartani: nem biztos, hogy végső célként érdemes ezekre tekinteni, talán a „pont ugyanilyet” szeretnék helyett egy jó dekoratőr szakértelme sokkal-sokkal szebbet és egyedibbet eredményezhet.