Tuti tippek az esküvői fotózásra

Az esküvői fotózás fontos része a nagy napnak. A párról készült meghitt fotók válnak az esküvő legfőbb dokumentációjává, ezeket a képeket fogja nézegetni a szűkebb-tágabb család, a barátok, és később talán a gyermekek és unokák. De a házaspár számára is szívet melengető tárgy lesz az az album, amelybe az esküvő és a lakodalom pillanatait megörökítő fényképek kerülnek. Így beláthatjuk, egyáltalán nem mindegy, ki és és milyen képeket készít rólunk.

Legszebb élményeink legyenek méltón megörökítve – De hogyan?

Elsőként ki kell választani a fotóst. Lehetőség szerint ne az esküvő meghívottjai közül kérjünk fel valakit, akiről tudjuk, hogy esetleg jól bánik a fényképezőgéppel. Legyen bármilyen ügyes, ő mégiscsak egy vendég, aki azért lesz ott, hogy a nagy napon osztozzon az örömünkben és velünk mulasson a ceremónia után. Érthető, ha nem tud száz százalékban a feladatára koncentrálni, miközben családtagként vagy barátként sem szeretne lemaradni a fontos eseményekről. Vajon hogyan tudna jól szórakozni, és közben profi fotókat készíteni, ha két fogás között fel kell pattannia a helyéről? Kérjünk fel inkább egy szakembert.

Ha a fotósok között válogatunk, fontos, hogy a fotósnak milyen a portfóliója, és az sem utolsó szempont, hogy szimpatikus-e, milyen vele együtt dolgozni (ha lesz jegyes fotózás, az egy remek alkalom arra, hogy megismerjük egymást és kialakuljon közöttünk a bizalom). Érdemes a fotós kiválasztását nem az utolsó hetekre hagyni.

A helyszín kiválasztása függ attól mennyi időt szánunk a fotózásra, de általában maximum három különböző helyszínt szoktak javasolni. A fotózás helyszíne legyen kedves a párnak, itt érdemes a divat helyett inkább a szívünkre hallgatni és olyan helyszínt választani, melyhez érzelmileg is kötődünk. Ha meglepne minket egy kiadós eső, jobb, ha előre le van beszélve egy „esőnap”. Ha ez nem megoldható, legyen a tarsolyban olyan fedett helyszín, ahol a legfontosabb képek elkészülhetnek.

Ideális esetben nem a ceremónia napján van a fotózás, hiszen a fényviszonyok nyári időszakban kora délelőtt vagy késő délután a legjobbak: akkor, amikor még javában készül a menyasszonyi smink és frizura vagy akkor, amikor már esedékes elkezdeni a szertartást. Az esküvő napján történő kreatív fotózásnak szűk határokat szab, hogy figyelembe kell venni azt is, mennyi időre hagyhatjuk ott a násznépet. Természetesen ilyenkor már felszolgálnak vendégváró finomságokat, de nem illik sokáig váratni szeretteinket.

A kreatív fotózásra jó, ha viszünk magunkkal ásványvizet és valami rágcsálnivalót. Szuper, ha fel tudunk kérni egy barátot, hogy asszisztensként segítsen a párnak megfogni a holmijukat, megigazítani a ruhát, fátylat, nyakkendőt. A kreatív fotózással még nem ér véget a fotós munkája, hiszen a szertartás és a lagzi minden fontos pillanatát megörökíti a csokordobástól a menyasszonytáncig.