Ragyogó és fiatalos bőr az esküvőre… És azután is!

Természetes, hogy az esküvőnkön szeretnénk a legjobb formánkban lenni. Sokunk már hetekkel, hónapokkal a nagy nap előtt elkezd jobban odafigyelni az étkezésre, esetleg többet edz, ápolja a haját, a körmeit. A bőrünk állapota is fontos kérdés. Igaz, hogy egy profi menyasszonyi smink el fogja takarni azt, amit nem szeretnénk megmutatni és kiemeli azt, ami előnyös, de ha mégis szeretnénk javítani bőrünk alapállapotán az esküvőnk előtt, elég ha egy kicsit odafigyelünk az életmódunkra.

Sajnos bőrünk legelsőként mutatja meg az öregedés jeleit ráncok és szeplők formájában, valamint elvékonyodik és megereszkedik. De jó hír az, hogy mind a bőröregedés folyamata, mind a bőrrák kockázata csökkenthető három egyszerű lépésben. Ha ezekre nap mint nap odafigyelünk, nem csak az esküvőnkön lesz a bőrünk fiatalos és ragyogó, hanem azután is nagyon sokáig.

Fényvédelem

A napból érkező ultraibolya sugárzások közül kétféle éri el bolygónkat és van hatással bőrünk DNS-ére: az UVA és az UVB. Az UV sugarak felelhetnek a bőrrák kialakulásáért. Az UVA sugarak kevésbé intenzívek, ezek okozzák a bőr barnulását, mélyebbre hatolva pedig a ráncok kialakulását. Minden napsütéses órában jelen vannak, a felhők és az üveg sem állítja meg őket. A szolárium is UVA sugarakkal barnít, itt a sugarak 12-szer erősebbek a napsugárzásnál, ezért javasolt nem túlzásba vinni a szoláriumba járást, ha óvni szeretnénk bőrünket.

Az UVB sugarak nem hatolnak olyan mélyre a bőrben, de sokkal intenzívebbek. A bőrrák kialakulásában övék a főszerep. Előnyös, ha a napsütéses hónapokban, azaz áprilistól októberig 10 és 16 óra között védjük magunkat tőlük. Tartózkodjunk minél többet árnyékban a kritikus időszakban, védjük ruhákkal a testünk minél nagyobb felületen és használjunk legalább 30 faktoros naptejet. A fényvédő krémeket ajánlatos 15-30 perccel azelőtt felkenni, hogy kimennénk a napra, és két óránként újra bekenni magunkat.

Egészséges étrend

Az egészséges étrend szintén nélkülözhetetlen a bőr védelmének érdekében. Az antioxidánsokban gazdag diéta, sok zöldség, gyümölcs, fehérje és egészséges zsírok, a megfelelő folyadékbevitel csodákat művel a bőrrel. Ha lehet, a cukor, a finomított szénhidrátok és a transzzsírok bevitelét pedig csökkentsük le, amennyire tudjuk. Kávé helyett pedig jó választás lehet a zöld tea, ha bőrünkért szeretnénk még többet tenni.

Megbízható kozmetikumok

A hidratálók nagy segítséget jelentenek akkor, ha száraz a bőrünk, ám nem tartalmaznak olyan összetevőket, amik javítják a szerkezetét. Használjunk inkább olyan termékeket, amiket a bőr egészségének megőrzése érdekében fejlesztettek ki.  Jó jel, ha a termék tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, alfa-liponsavat, polifenolokat és CoQ10-et.