10 esküvői babona – Te mennyire vagy képben ezekkel a hiedelmekkel?

Vannak, akik csak legyintenek az esküvői babonákra, mások igyekeznek legalább néhányat betartani közülük, na nem is feltétlenül azért, mert félnek a következményektől. Egyszerűen csak a szokás kedvéért: rengeteg pár külön tölti az esküvő előtti éjszakát és a ceremóniáig nem is találkoznak, sok menyasszony pedig igyekszik addig rejtegetni a ruhát a vőlegény elől, amíg csak lehet. Ha a szertartásig nem is, a fotózásig mindenképpen, gondoljunk csak bele, milyen népszerűek az első pillantásról készült fényképek, milyen szívet melengetőek azok a megörökített pillanatok, amikor a pár először pillantja meg egymást teljes esküvői díszben.

10 esküvői babona

Vannak nagyon széles körben ismert és mai napig élő babonák, de felsoroltunk néhány olyan hiedelmet is, ami ma már aktualitását vesztette és inkább csak megmosolyogtató érdekességként szerepel a listában. Te hányat ismersz belőlük?

  1. Nem szerencsés, ha a menyasszony a nagy napon viselt ruháját maga készíti el. Igaz, ez ma már nem mindennapos jelenség, ám az könnyen előfordulhat, hogy az ügyes kezű menyasszony saját készítésű kiegészítőt visel. A babona szerint az egybekelés napján érdemes mellőzni ezeket!
  2. Tudtad, hogy nem csak a vőlegény elől érdemes rejtegetned magad, hanem a tükröket is kerülnöd kellene a szertartásig? Úgy tartják, az ara sem láthatja magát, kivéve, ha kilép a cipőjéből, kiveszi a fülbevalóját, vagy leteszi a kesztyűjét, hiszen így már nem teljes a szett.
  3. Azt mondják, hogy boldog lesz a házasság, ha az esküvő reggelén madárfüttyre ébred a menyasszony. A szivárványt is szerencsés jel: akkor bizakodhat a legjobban a pár, ha a szertartásra igyekezve pillantják meg az égen.
  4. Érdekesség: az olasz menyasszonyok mindig viselnek valami vöröset a ruhájuk alatt. Ez a szín a szerelmesek közti lángolást jelképezi, segít életben tartani a szenvedélyt a házasságban.
  5. Vőlegények, figyelem! Ha egyszer átléptétek a küszöböt az esküvőre indulva, már nem javasolt visszatérni a lakásba. Célszerű tehát ügyelni rá, hogy ne felejtsetek otthon semmit, amiért még gyorsan vissza kellene szaladni. Ez ugyanis a néphagyomány szerint a bizonytalankodást szimbolizálja.
  6. Ismét egy hiedelem a mediterrán országokból: itt a ceremóniát követően az ifjú férj búzakalásszal ajándékozza meg a feleségét, a feleség pedig olajágat nyújt át az anyósának, hogy megelőzzék a közöttük kialakuló békétlenséget.
  7. Egy közismert babona következik: szerencsét hoz az ifjú párnak, ha a nagy napot megelőző éjféltől nem találkoznak, jobb, ha egyáltalán nem is beszélnek az esküvőig. Ha jól belegondolunk, ennek a babona kialakulásának praktikus oka van: így elkerülhetők azok a nagy veszekedések, melyek hevében bármelyik fél az utolsó pillanatban lefújhatná az esküvőt.
  8. Nem mindegy az sem, a hét melyik napján keltek egybe: a péntek ebből a szempontból szerencsétlen nap, míg a keddi vagy csütörtöki esküvő boldogságot ígér.
  9. Ha lezajlott az esküvő, az újdonsült férjnek a karjába kell vennie a feleségét és így lépni át otthonuk küszöbét. Egy római kori elbeszélés szerint azért érdemes vigyázni a küszöbökkel az ifjú feleségeknek, mert egy frissen házasodott asszony átesett a küszöbön az esküvő után, attól a pillanattól kezdve pedig nem tudott szabadulni a balszerencsétől.
  10. Megédesíti a házasságot, ha a menyasszony megőriz egy darabkát a lagzin felszolgált süteményekből (nyilván javasolt a szárazsüteményekre koncentrálni, ha szeretnénk ezt a szokást feléleszteni). Még jobb, ha ezt a süteményt az első házassági évfordulón a vőlegénnyel együtt elfogyasztják.