Fenntartható esküvő – De hogyan?

Manapság egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat az élet minden területén, természetesen ez alól az esküvő sem kivétel. Hogyan szervezhetünk zöld esküvőt?

Hogyan lehetne csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát?

Tűzzük ki célként már a szervezés elején, hogy zöld esküvőt szeretnénk. Kicsiben is kezdhetjük, minden apró környezetbarát megoldás számít és rengeteg olyan ötlet merülhet fel a szervezés előrehaladtával, amelyre elsőre talán nem is gondoltunk volna.

Kezdetnek válasszunk olyan esküvői helyszínt, ahová nem kell sokat utaznia a meghívottaknak, illetve ahol egyszerre meg lehet tartani a szertartást és a lagzit. Így csökkenthető a szén-monoxid kibocsátás.

Ha környezettudatos esküvői menüt szeretnénk összeállítani, válasszuk hazai termelők áruit, valamint szezonális alapanyagokat. Egy sokemeletes, óriási esküvői torta helyett gondolkodhatunk inkább cupcake vagy cake pop kompozíciókban, így minimalizálhatjuk az ételfelesleget. Üdítő helyett házi limonádét vagy házi szörpöt is felszolgálhatunk, így kevesebb pet-palackot halmozunk fel. Használjunk papír poharat, tálcát, szívószálat, vagy ezek elmosható változatát, a lényeg: legyen minél kevesebb a műanyag.

Az esküvői dekorációt is érdemes újragondolni úgy, hogy minél kevesebb energiát használjunk és hulladékot termeljünk vele: ültetőkártyák helyett gyűjthetünk leveleket, melyekre felírhatjuk vendégeink nevét. Meghívó helyett küldhetünk e-mailt vagy telefonon is meginvitálhatjuk szeretteinket a nagy napra. Az asztaldíszek állhatnak szezonális termésekből, gyümölcsökből, amelyeket a násznép a lagzi végére akár el is nassolhat. Készíthetünk saját kezűleg dekorációs elemeket például megmaradt befőttesüvegeinkből. Ami a virágokat illeti, nehéz lenne nélkülük elképzelni az esküvői dekorációt. Nem is kell lemondanunk róluk: válasszuk a hazai, szezonális növényeket, vágott virág helyett tegyünk cserepes virágot az asztalokra.

Ha pedig egy kis szociális érzékenységet is belevinnénk a dologba: az esküvő után megmaradt dekorokat eladományozhatjuk, továbbadhatjuk más menyasszonyoknak, a virágokat odaajándékozhatjuk egy idősek otthonának.

Szerencsére egyre több olyan esküvőszervező akad, aki zöld esküvő szervezésében is tapasztalt, így ha valahol elakadnánk, az esküvőszervező még mindig sokat segíthet.