6 meghökkentő esküvői szokás

Ha meghalljuk az esküvő szót, a többségnek a fehér menyasszonyi ruha, az eldobott csokorért versengő lányok, a menyecsketánc vagy talán az éjféli vacsorán felszolgált töltött káposzta jut eszébe. Azonban más kultúrákban egészen szokatlan esküvői hagyományok élnek. Nem is gondolnánk, mi minden kapcsolódhat még az esküvőhöz! Íme a legbizarrabb szokások.

Mosoly nélkül

A tradicionális kongói esküvőkön nem szokás mosolyogni az ifjú párnak, még a fotózáson sem. A mosolygás vagy a nevetés hagyományaik szerint azt a látszatot keltené, hogy nem veszik elég komolyan a házasságot.

Gyakorold a sírást

Kína egyes részein a menyasszonyoknak még a mosolytilalomnál is furcsább szokáshoz kell igazodniuk: a tucsia népcsoport menyasszonyai az esküvőjük előtt harminc nappal legalább napi egy órát sírnak, tíz nap elteltével csatlakozik a menyasszony édesanyja, húsz nap elteltével pedig a nagymama és más női hozzátartozók. Végül az esküvői szertartáson is elvárt, hogy az ara könnyekre fakadjon.

Befeketítés

Skóciában egy régi tradíció szerint a vőlegény barátai elrabolják a menyasszonyt, ruháját összekoszolják, „befeketítik”, majd végigvonulnak vele az utcán, ezzel elűzve a gonosz szellemeket.

Fogyókúra helyett hízókúra

Itthon a hölgyek többsége úgy próbál jó formába kerülni a nagy napra, hogy edzeni kezd, diétába fog, esetleg együtt csinálja a kettőt. Mauritániában ennek éppen az ellenkezője történik. A helyiek szerint ugyanis „minél nagyobb a menyasszony, annál gazdagabb a vőlegény”. Így az ara célja az, hogy minél több kilót szedjen fel a nagy napig.

Közös csirkevágás

Belső-Mongóliában a jegyespárnak közösen le kell vágnia egy csirkét. Ha annak mája egészséges, kitűzhetik az esküvő időpontját, ha nem, akkor viszont tovább szedik áldozataikat és addig vágják le a csirkéket, míg nem akad köztük egy egészséges májú.

Fűrészelés az esküvőn

Egy német szokás szerint az dönti el igazán, hogy a menyasszony és a vőlegény jó csapatot alkotnak-e együtt, ha egy kétkezes hosszúfűrésszel át tudnak vágni egy farönköt. Ez általában nem egyszerű feladat. Ha igaz a babona, ha nem, a vendégek jól szoktak szórakozni ezen a feladaton.