Egy tanulmány szerint így változtatja meg a személyiségedet a házasság

Egy új tanulmány szerint a házasság korai szakasza nagyban befolyásolja személyiségünk alakulását. 169 frissen házasodott párral töltettek ki személyiségteszteket fél évvel az esküvő előtt, az első házassági évforduló körül, majd hat hónappal később. A személyiségtesztek a Big Five modell alapján készültek, ez a személyiségvizsgáló eljárás pedig azt feltételezi, hogy a személyiséget öt egymástól független dimenzió alkotja.

Az eredmények alapján az első és az utolsó felmérés között számos különbség fedezhető fel. Az egyik változás, amely a személyiséget érinti, az egymáshoz való alkalmazkodással magyarázható a tanulmány egyik szerzője, Justin Lavner pszichológia professzor szerint. Az első időkben ugyanis sok türelmet és kitartást igényel a kapcsolat, a párok olyan dolgokat tapasztalnak meg, amit azelőtt nem (kivéve ha a második vagy sokadik házasságukat kötötték), többen arra is rádöbbenhetnek, hogy a házasság nem teljesen olyan, amilyennek elképzelték, ettől pedig néhányan komolyabbak, sőt elviselhetetlenebbek lesznek, ami nem is csoda egy ilyen nehéz időszakban.

A házaspárok tagjai nem csupán kevésbé tűnnek „jófejnek” az első időkben, partnerükön kívüli társas kapcsolataikat is hajlamosak kissé elhanyagolni. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a friss házasok elsősorban egymásra és a kapcsolatukra fókuszálnak, ezért nem töltenek annyi időt másokkal. Számukra a megújított elköteleződés és az egymással eltöltött minőségi idő áll a fókuszban és ezt nem is feltétlenül érzik problémának. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az összeszokás ideje alatt ne szűnjön meg a kapcsolat a számunkra fontos emberekkel.

A Big Five felmérések szerint a nők általában véve alacsonyabb értéket érnek el az érzelmi stabilitás terén, ugyanakkor lelkiismeretesebbek, mint a férfiak. A házasság viszont, úgy tűnik, csökkenti ezeket a különbségeket az összecsiszolódás révén, a férfiak lelkiismeretesebbé, a nők pedig érzelmileg stabilabbá válnak. Tehát, ha összekötjük életünket szívünk választottjával, az negatív és pozitív változásokat egyaránt hozhat személyiségünkben, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a kutatás a házaspár összeszokásának, a kezdeti nehézségek előfordulásának idejét vizsgálta. Vajon milyen változások jellemzik a személyiségünket később, amikor már megtanultunk alkalmazkodni egymáshoz és kialakul közöttünk a harmónia?