Ezért csókolózz sokat kedveseddel!

Csókolózni jó dolog. Ám nem csupán azért, mert a kedvesünkkel váltott csókok igen kellemes időtöltésnek számítanak: számos jótékony hatása is ismert a csókolózásnak. Hogy mik ezek?

Ezért érdemes csókolózni!

A csókolózást letagadhatatlan boldogságérzet kíséri: mégpedig azért, mert az agyi jutalmazórendszert kapcsolja be, a vérünket dopamin, adrenalin és endorfin árasztja el. Míg ezeknek az anyagoknak a jelenléte megnő a vérünkben, addig a stresszhormon, a kortizol szintje lecsökken, ez pedig hosszú távon is hasznos szervezetünk számára.

Amikor ajkaink összeérnek szerelmünk ajkaival, négyezer baktérium cserél gazdát. Ám ha partnerünk ügyel a szájhigiéniára, ez egyáltalán nem  veszélyeztet minket, sőt: ezek a baktériumok erősítik az immunrendszert. A száj pH értékére is jó hatással van a csókolózás, ugyanis ilyenkor fokozódik a nyáltermelés, a nyál pedig fogaink egészségét is képes lehet megőrizni kalcium tartalma miatt.

A csókolózás rengeteg izmot dolgoztat meg: csókolózás során 34 arcizom és 112 tartóizom lendül mozgásba, ami kalóriaégetéssel is jár. Egy heves csók alatt akár 18 kalóriát égethetünk el.

A csók fiatalít? Igen! A légzés fokozódása, a megemelt pulzusszám és vérnyomás a szív teljesítményére gyakorol kedvező hatást, közvetetten pedig a bőr öregedését gátolja.

Boldogság, ellazultság, egészségesebb fogak és erősebb immunrendszer, elégetett kalóriák, fiatalabb bőr és erősebb szív? Kell ennél több? Csókolózzunk minél gyakrabban!