Így tervezd meg a nászutat, hogy minden tökéletes legyen!

Az esküvőszervezés nem ér véget azzal, hogy le vannak foglalva a menyasszonyi és koszorúslány ruhák, a vőlegény öltönye, sem azzal, hogy elkészült az esküvői forgatókönyv, de még akkor sem dőlhetünk hátra elégedetten, ha a dekoratőrrel a legeslegapróbb részletekig mindent átbeszéltünk. Megvannak a szolgáltatók, a dekoráció elemei, a kellékek, a köszönőajándékok? Akkor ideje a nászútra is gondolni!

Így csináld

Egyszerűbb lesz, mint gondolnánk, ha az alábbi lépések szerint haladunk. Először beszéljük meg jövendőbelinkkel, milyen jellegű nászútra szeretnénk menni: a természet csendjét élveznénk, túráznánk a hegyekben, városnézést tervezünk vagy a tengerparton szeretnénk henyélni? Ezután következik a szállás kiválasztása, ehhez fontos szempont, hogy mennyit szeretnénk és tudunk költeni a nászútra. Gondoljuk végig az esküvőre szánt kiadásokat és hogy nagyjából mennyi bevételre számíthatunk a menyecsketáncnál. Reálisan mennyit tudunk a nászútig félretenni?

Szintén nagyon lényeges, hogy időben foglaljunk szállást, repülőjegyet, intézzünk útlevelet, ha szükséges, illetve figyeljünk arra, hogy ha megváltozik a nevünk az esküvő után, a foglaláson az a nevünk szerepeljen, ami az érvényes okmányokba van írva. Ne feledjük, az új okmányok elkészítése időt igényel.

A legtöbb esküvőt nyáron tartják, főszezonban pedig nehéz lesz az utolsó pillanatban szállást találni. Tehát jó előre tudnunk kell, mikor szeretnénk nászútra menni, mennyi idő teljen el az esküvő és az utazás között. Érdemes a jeles alkalom után néhány nap, esetleg egy hét pihenőt tartani, bármennyire csábító is legyen a gondolat, hogy rögtön a lagzi után útra keljünk.

Természetesen nem lehet és talán nem is érdemes minden percünket előre megtervezni, ám célszerű legalább néhány programomal készülni. Nézzünk meg, milyen nevezetességeket érdemes meglátogatni, mi az, amit mindig is ki szerettünk volna próbálni együtt és most lehetőségünk nyílik rá! Döntsük el, mivel szeretnénk tölteni az időnket: nem szerencsés, ha a nászúton szembesülünk vele, hogy egyikünk egész nap csak menne egyik látnivalótól a másikig, míg a másikunk inkább a medence partján heverészne. Találjuk meg az arany középutat: legyenek élményekkel teli aktív periódusok és lazulásra szánt idő, amikor nincs semmi kötöttségünk, ha úgy tetszik, lustákodhatunk, vagy spontán alakulhat valami jó elfoglaltság.

Ha külföldi úticélt választunk, most is érvényes az, ami általában, amikor elhagyjuk az országot: nézzünk utána a helyi szokásoknak, szabályoknak, hogy ne érjenek meglepetések, legyen mindig kéznél útiszótár, kössünk utasbiztosítást és készüljünk egy alapvető gyógyszereket tartalmazó csomaggal. Egzotikus úticél esetén feltétlenül ajánlott megnézni a Külügyminisztérium honlapján, mire számítsunk, hogyan készüljünk.