Esküvőre készülsz? Diétázol? Így kerüld el a jojó effektust!

A jojó effektus nem más, mint a kilók leadásának és visszatérésének többszöri váltakozása. Fogyókúrázok gyakran tapasztalhatják, hogy a kúra abbahagyását követően a nehezen leadott kilók szépen visszavándorolnak. Ez mindig bosszantó tud lenni, de igazán akkor hiányzik a legkevésbé, amikor az esküvőnk napjára szeretnénk csúcsformában lenni.

Mi a jojó effektus oka?

Dietetikusok szerint a diétázók gyakran újra és újra beleesnek ugyanabba a hibába: drasztikusan csökkentik a kalóriamennyiséget, az étkezéseket hagynak ki, ez lassítja az alapanyagcserét. Amikor fogyni kezdünk, a szervezet először a raktáraihoz nyúl, hogy a működéséhez szüksége energiát megszerezze. Majd a megálmodott súly elérése után, amikor visszatérünk megszokott étrendünkhöz, vagyis a kalóriamennyiség ismét növekedni kezd, a csökkent anyagcsere működés nem képes ezt elégetni, zsírraktárat képez, így újra hízni fogunk.

Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

A legjobb módszer az életmódváltás. Csökkentsük lassan, fokozatosan a bevitt kalória mennyiségét a drasztikus diétás módszerek helyett, étkezzünk rendszeresen (napi ötször) és mozogjunk minden nap: már egy fél órás intenzív séta is eredményt fog hozni. Valószínűleg nem lesz annyira látványos súlyvesztés, mint a népszerű, gyors fogyást ígérő diétáknál, így érdemes az életmódbeli változtatásokat időben elkezdeni, ha tudjuk, hogy szeretnénk az esküvőnk napjáig néhány kilótól megszabadulni. Ám hosszútávon nagyon meggyőző és tartós eredményt érhetünk el.