Mit jelent az elköteleződés? Hogyan tudunk elköteleződni a másik mellett?

Amikor döntést hozunk, hogy elköteleződünk a másik mellett, biztosak vagyunk magunkban: úgy érezzük, semmi sem állhat közénk. Aztán ahogy telik az idő, egyre több nehézséggel találjuk szemben magunkat, néha megjelenhetnek a kétségek is. Innen nézve az elköteleződés inkább egy időről-időre újból meghozott döntés, egy folyamat, nem pedig egy elszánt pillanat valamikor a kapcsolat kezdetén, amikor dúl a szerelem.

Mi jellemzi az elköteleződést?

Az elköteleződésnek lényeges eleme a döntés a párunk és a kapcsolat mellett, így értelemszerűen, ha valami mellett döntést hozunk, azzal döntést hozunk bizonyos dolgok ellenében is: vagyis a párkapcsolatunkat más dolgok elé helyezzük, bizonyos dolgokról lemondunk érte.

Az elköteleződés tervezés is, része a közös jövőperspektíva. Ide tartozik, amikor egy szerelmespár arról beszélget, hogy hol szeretnének élni, hány gyermeket terveznek, lesz-e háziállat, kert, közös utazások stb.

Az elköteleződés feltételezi a kizárólagosságot. Ám egy hosszú párkapcsolatban megeshet, hogy másokat is vonzónak találunk a párunkon kívül, ráadásul az újdonság varázsával kísérthetnek meg minket: készüljünk fel erre előre, legyen róla elképzelésünk, mit teszünk, ha kísértésbe esünk, vagy kedvesünkön fedezzük fel az eltávolodás jeleit.

Ha sikerül kitartani egy hosszú távú kapcsolatban és leküzdeni az akadályokat, a biztonság és stabilitás lesz a jutalmunk, ráadásul ott lesz mellettünk a másik, amikor nehézségekkel, fájdalmas eseményekkel találjuk szemben magunkat: ha például otthagyjuk a munkahelyünket, összeveszünk egy baráttal, eltávozik egy szerettünk. Az együtt átélt új élményeket is pozitív hozadékai az elköteleződésnek.

Forrás: mindsetpszichologia.hu