Ártalmatlannak tűnnek ezek a szokások, ám hosszútávon tönkreteszik a kapcsolatot

A szeretet kifejezésének egyik módja a gondoskodás. De vajon túlzásba lehet vinni? Sokan nem is hinnék, de igen, a túlzott gondoskodást a partner zavarónak tarthatja. Úgy érezheti, párja gyermekként kezeli, korlátozza, megkérdőjelezi a felnőttségét.
A gondoskodó fél általában nem érzékeli, hogy rosszat tesz, hiszen jót akar. Ezért hasznos, ha meg tudjuk beszélni a helyzetet: fontos, hogy jelezzük, amikor már túlzónak találjuk szerelmünk gondoskodását. Ha pedig hajlamosak vagyunk kényeztetni szívünk választottját, figyeljünk, nem esünk-e túlzásba.

Amikor szerelmesek vagyunk, legszívesebben minden időnket a párunkkal töltenénk. Ám a túlzó gondoskodáshoz hasonlóan ez is visszafelé sülhet el: ahogy telnek a hónapok, évek, ideje belátni, hogy mindkettőnknek szüksége van egyedüllétre vagy a másik nélkül, a barátok, a család körében eltöltött időre, különben gyorsan elveszíthetjük az érdeklődésünket egymás iránt. Saját élményeket híján világunk is beszűkül, a beszédtémánk is kevesebb lesz. Érdemes tudatosan beiktatni olyan alkalmakat, amikor a pár tagjai külön töltik az idejüket, és fontos ezt átbeszélni, hogy ne legyen neheztelés, sértődés.

Az állandó visszajelzéskérés az önbizalomhiány jele lehet. Sokan úgy hiszik, ezzel nem ártanak, hiszen csak a kedvében akarnak járni a másiknak. Valójában az alacsony önértékelés és az e miatt érzett bizonytalanság megterhelő lehet a kedves számára. A bizonytalan fél jó, ha tudatosítja magában, hogy párja úgy szereti, ahogy van, és igyekeznie érdemes kevesebbszer visszacsatolást kérni vagy panaszkodni.

A konfliktuskerülés nagyon komoly veszélyekkel járhat. A neheztelés, a sértődöttség magától csak akkor oldódik fel, ha tényleg jelentéktelen dologról van szó, máskülönben az idő múlásával súlyosbodik, egyre több ellenérzést és haragot szül, ami további konfliktusokat eredményez. Ezért nem célszerű legyinteni a problémákra, ha valójában a szívünk mélyén igenis zavar valami, haragszunk vagy meg vagyunk bántva: inkább beszéljük meg őszintén,  vádaskodás nélkül, a problémamegoldást helyezve előtérbe.