Készülsz kimondani a boldogít igent? Ezeket jobb, ha tudod

Hogy mire van szükség a tartós, kiegyensúlyozott párkapcsolathoz? Mint azt a legtöbben tudjuk, a párkapcsolaton folyamatosan dolgozni kell. Át kell vészelni a krízishelyzeteket, együtt kell működni, nem árt, ha a vágy is fennmarad és a pár tagjai őszintén beszélhetnek egymással. De ez még nem elég.

Íme a stabil párkapcsolathoz elengedhetetlen tulajdonságok

1. Következetesség

Nem jó jel, ha a párod szavai és tettei gyakran nincsenek összhangban egymással. Az eltérő igényekkel nincs gond, ám fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen azzal, ki mit vár a másiktól, a kapcsolattól, és érdemes ezt időről időre újra átbeszéli, új szabályokat hozni.

2. Érzelmi elérhetőség

Az érzelmi elérhetőség lényege, hogy amikor társunknak szüksége van ránk, mi ott vagyunk mellette. Még akkor is, ha vannak egyéb elfoglaltságaink. Ha a helyzet úgy kívánja, szakítsunk időt kedvesünkre!

3. Megbízhatóság

Ha a párunk időről időre elfelejt dolgokat, követ el hibákat, kicsit szétszórt, de ezek az esetek nem okoznak különösebb fennakadást, és nem is túl gyakoriak, nem kell aggódnunk. Ha azonban nemcsak egyszeri esetről van szó, hanem fontos teendők sorozatos elmulasztásáról, az komoly konfliktusokat szülhet.

4. Válaszkészség

A válaszkészség azt jelenti, hogy érzékenyen reagálunk egymás érzelmi állapotára, igényeire, mert fontos számunkra a másik jólléte. Meghallgatjuk, támogatjuk, odafigyelünk rá, amikor éppen erre van szüksége. Így alakul ki a kölcsönös bizalom.

5. Kiszámíthatóság

Ha kedvesünk (kissé) szeszélyes, akkor bizony nincs könnyű dolgunk: a kiszámíthatatlan viselkedés hosszú távon sajnos bizonytalanságot, szorongást von maga után és elősegíti, hogy falakat építsünk magunk és társunk közé.

Fotó: Nathan Dumlao, Unsplash