Így lehetsz jófej esküvői vendég

A járvány ellenére is itt az esküvőszezon, ismét lehet nem csupán szertartásokat, de fogadásokat, lagzikat, bulikat is tartani. Ha mi is hivatalosak vagyunk egyre, itt az ideje, hogy számot vessünk: hogyan viselkedünk az ilyen eseményeken, jófej vendégek vagyunk vagy sem? És ha nem, mit tehetünk azért, hogy ne mi legyünk a lagzi legkellemetlenebb meghívottjai?

Sharon Schweitzer nemzetközi etikett szakértő szerint a következő dolgokra érdemes odafigyelnünk:

1. Igen, meg kell ajándékozni az ifjú párt

Mindegy, kinek az esküvőjére vagyunk hivatalosak: illik ajándékot vinni akkor is, ha egy közeli családtag házasodik és akkor is, ha csak egy kolléga hívott meg, akivel egyébként sem túl szoros a kötelék. Az ifjú pár számít az ajándékra, ráadásul nem is kell, hogy túlköltekezzünk: a kapcsolat jellegének, erősségének függvényében válasszunk ajándékot.

2. Mindig jelezzünk vissza a meghívásra

Ne várjuk meg, míg a házasulandó pár hozzátartozói kezdenek puhatolózni, részt veszünk-e az esküvőn vagy sem, mindig jellezzünk vissza a meghívón megjelölt határidőig! Ha pedig a meghívás csak nekünk (és párunknak) szól, ne próbáljuk rábeszélni a menyasszonyt vagy a vőlegényt, hogy ugyan hadd vigyük magunkkal anyut, aput, a gyerekeket, a nagymamát.

3. Ne árasszuk el a közösségi médiát esküvői tartalmakkal

Először is, kérdezzük meg az ifjú párt, hogy szabad-e az esküvőről posztulnunk, mielőtt elárasztjuk a Facebookot és az Istagramot az esküvői szelfikkel. Hogy miért? Mert így bepillantást engedünk ennek a különleges napnak az eseményeibe olyan személyek számára is, akik nem is lettek meghívva.

4. Fehéret viselni továbbra is tilos

A hófehér, a törtfehér, a gyöngy, az ekrü, a tojáshéj, az elefántcsont mind-mind olyan árnyalatok, melyek a menyasszony számára vannak fenntartva, vendégként viselni ezek bármelyikét illetlenség. Akkor már inkább a fekete (valamilyen színes, világos kiegészítővel feldobva), amennyiben az ifjú párt ez a szín nem zavarja.

5. Ne legyünk modortalanok

Ne mondjunk zavarbaejtő beszédet, ne hozzunk fel ciki sztorikat az ifjú párról. Némítsuk le a telefont és lehetőleg tegyük is el, ne nyomkodjuk egész este vagy szelfizzünk vég nélkül, ne vakuzzuk végig a szertartást. Ne tegyünk negatív megjegyzéseket a ceremóniáról, a párról vagy azok hozzátartozóiról, a zenéről, a vacsoráról, lehetőleg semmiről: ez nem a mi nagy napunk, ne panaszkodjuk végig, ne rontsuk el mások örömét! Bánjunk csínján az alkohollal: ne legyünk vállalhatatlanul ittasak. Gratuláljunk személyesen az ifjú párnak, vegyüljünk el, beszélgessünk, érezzük jól magunkat és közben legyünk visszafogottak.

Fotó: Analise Benevides, Unsplash