Lánykérés: vacsora előtt vagy után? Neked melyikben volt részed?

A lánykérésnek helyszínt és alkalmat tekintve tényleg csak a képzelet szab határt, ám vannak, akik a klasszikus romantikus vacsorára esküsznek, ami egyszerre tud bensőséges lenni, ugyanakkor van némi nyilvánossága, ennek ellenére – vagy épp ezért – nagyon ünnepélyes. 

Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni, ha egy meghitt vacsora alatt kerül sor az eljegyzésre: mindketten erre vágytok? Az éttermi helyszín azt is jelenti, hogy lesz „közönsége” a lánykérésnek. A menyasszony vajon mit szól majd hozzá? Nem jön zavarba? Ha a kérdés megválaszolása nehézséget okoz, érdemes lehet a közeli családtagoknál, barátoknál puhatolózni.

Ha pedig már benne vagy a szervezésben, elkerülhetetlenül megfogalmazódik a kérdés: étkezés előtt vagy után kerüljön elő a gyűrű? Erre nincs tuti recept, de összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket és hátrányokat.

Étkezés előtt

Előnyök:

Ha már az étkezés előtt megtörténik a lánykérés, az est további része nagyon emelkedett hangulatban fog telni, ráadásul az étterem személyzetével is össze lehet játszani: mikor kerüljön egy-egy különlegesebb fogás, ital az asztalra, mikor csendüljön fel a kedvenc közös dalotok.

Ha izgulós típus vagy, akkor jobb, ha hamarabb teszed fel a kérdést, minthogy szorongva, esetleg étvágytalanul ücsörögj életed szerelmével egy olyan vacsorán, aminek az önfeledt ünneplésről, boldogságról kellene szólnia.

Meghívhatod a családtagokat és barátokat: ha még az ételek felszolgálása előtt túl vagytok a „nehezén”, elkölthetitek a vacsorát a szeretteitek körében is. Meglepheted menyasszonyod azzal,  hogy az igen kimondása után hirtelen körülötte teremnek élete fontos szereplői, hogy osztozhassanak az örömében.

Hátrányok:

Az ünneplés így kevésbé lesz bensőséges. Az est további részét úgy kell majd az asztalnál ülve tölteni, hogy a többi vendég, aki végignézte a jeles eseményt, újra és újra lopva felétek sandít, de az is előfordulhat, hogy gratulálnak, vagy megpróbálnak szóba elegyedni veletek. Így már nem kettőtökről fog szólni a dolog.

Amint kedvesed igent mondott, valószínűleg egyikőtöket sem az ételek fogják lázba hozni. Nagyobb rá az esély, hogy izgatott beszélgetés fog folyni a jobbnál jobb fogások felett, míg azok ki nem hűlnek… Hiszen olyan sok a megbeszélnivaló: lehet, hogy rögtön az esküvőre terelődik a téma, de az is elképzelhető, hogy legszebb pillanataitok felidézésébe fogtok belefeledkezni.

Ha nemleges választ kapsz, nagy valószínűséggel ott kell hagyni az éttermet még rendelés előtt, ami mindkettőtöknek nagyon kínos lenne… Vagy, ami ennél is rosszabb: úgy kell kikérni a számlát a csodálkozó, vagy épp egyenesen sajnálkozó felszolgálótól, hogy már készülnek az ételek, de elfogyasztani senki sem fogja őket.

Étkezés után

Előnyök:

Tudtok a vacsorára fókuszálni. Különleges fogásokat kóstolhattok meg, élvezhetitek az ízeket, beszélgethettek anélkül, hogy idegenek bámulnának az asztalotok felé.

Intimebb ünneplésre számíthattok. Talán a legjelentősebb előnye az étkezés utáni lánykérésnek, hogy a valódi ünneplés már a kíváncsi szemektől távol fog zajlani. Lehettek kettesben, vagy mehettek társaságba, leszervezhetsz előre egy kisebb összejövetelt, ahol megünneplitek az eljegyzést: ez már csak rajtatok áll.

Ha kedvesed visszautasít, sokkal kevésbé lesz kínos a távozás.

Hátrányok:

Nehézséget okozhat, hogy leplezd az izgalmadat: legalább egy órát, de jó eséllyel egy óránál is többet kell azzal eltöltened, hogy az idegességed próbálod palástolni. A nyilvános lánykérés még azokat is próbára teheti, akik kevésbé izgulósak.

Az étkezés végére időzített eljegyzés jelentheti azt, hogy a desszertet kihagyjátok, vagy ha nem, desszert után már nagyon sürgőssé válik, hogy rendezzétek a számlát és elrohanjatok, hogy folytatódhasson az ünneplés: a vacsora így lezáratlannak tűnhet, és ha nincs egyéb terved az est további részére, a menyasszony talán csalódott lesz.

Fotó: Jackie Tsang, Unsplash