Erre készülj, ha Afrikában házasodnál afrikaival

Afrikában számos különböző házassági szokás és hagyomány létezik, amelyek kulturális és vallási különbségekre vezethetők vissza. Ezek a hagyományok gyakran szigorúan betartottak és mélyen gyökereznek az afrikai társadalomban.

Lobola – Dél-Afrika
Dél-Afrikában a lobola, vagyis a „házasodási ár” hagyománya gyakran a házasságkötés előtti egyik legfontosabb esemény. A lobola során a vőlegény családjának meg kell fizetnie a menyasszony árát, amely általában állatokat, pénzt vagy más értékeket jelent. Ezután az ár megtérítése után a menyasszony hivatalosan átkerül a vőlegény családjához, és a két család összekapcsolódik.

Bantaba – Gambia
Gambiában a bantaba hagyománya egy fontos része az esküvőknek. A bantaba egy nagy közösségi gyűlést jelent, amelyre a vőlegény és a menyasszony családjai meghívják az összes rokonukat és barátjukat. Az esemény során a vőlegény és a menyasszony külön-külön táncolnak, majd a családok együtt táncolnak.

Jumping the broom – Nyugat-Afrika
Nyugat-Afrikában gyakori hagyomány a „jumping the broom”, vagyis a seprűn átugrás, amely a házasságkötési szertartás egyik fontos eleme. A vőlegény és a menyasszony átugranak egy seprűn, hogy megmutassák, hogy készen állnak az élet közös útjára.

Kola nut ceremony – Nigéria
Nigériában a kola nut ceremony, vagyis a kóladió ceremónia egy olyan hagyomány, amely során a vőlegény családja megajándékozza a menyasszony családját kóladióval. A ceremónia során a kóladiót összetörjük, majd megosztjuk a vendégek között. A kóladió az egységet, az összetartozást és a boldogságot jelképezi.

Henna ceremony – Észak-Afrika
Észak-Afrikában a henna ceremony, vagyis a hennafestés egy hagyományos esküvői szertartás. A menyasszony és a vendégek hennát alkalmaznak a kezükre, lábukra és más testrészeikre. A hennafestés jelentősége és formája eltérő lehet a különböző országokban és kultúrákban. A hennafestés általában egy olyan szertartás, amelyen a női családtagok és barátok gyűlnek össze, és megünnepelik a menyasszonyt.